Herkese merhabalar, bu pandemi sürecinde evde kalıp tatil hayali kuranlara tavsiye niteliğinde Türkiye’de gezilecek güzel bir yer paylaşayım dedim.
Tarihi Rum evleri, Şeytan Sofrası, Sarımsaklı Plajı, Cunda (Alibey) Adası, Saatli Cami ve sayamayacağım birçok gezilecek yeri olan Ayvalık listemizde ilk sırayı hak ediyor olsa gerek. Ayvalık’ta neler yapabiliriz, nerede kalabiliriz, gitmişken neler yemeliyiz gibi sorularınız varsa çok basit cevapları var.
- Ayvalık’ta Nerede Kalabiliriz? (Ayvalık Otelleri)
- Ayvalık’ta Gezilecek Yerler
- Ayvalık Sarımsaklı
- Ayvalık’ta Ne Yenir?
- Ayvalık’ta Kahvaltı Nerede Yapılır?
Ayvalık’ta Nerede Kalabiliriz?
Konaklanabilecek birçok otel ve pansiyon olmasına rağmen en mantıklı ve ucuz olanları günlük kiralık evler ve kamp alanlarıdır. Günlük kiralık evleri, uygun fiyatlarla Sarımsaklı’da bulmanız oldukça kolay. Bu aynı zamanda kalabalık bir tatil isteyenler için iyi ve hesaplı bir yöntem. Ayrıca Kamp tatili yapmak isteyenler için Çamlık kamp alanı hem temizlik hem de yer olarak bulunmaz bir fırsat.
Ayvalık’ta Nereleri Gezebiliriz?
Türkiye’de yaşıyor ve gezilmesi gereken bir yer arıyorsanız Ayvalık’ı mutlaka öncelikli olarak listenize eklemelisiniz. Türkiye’nin coğrafi güzelliklerine bir kez daha hayran kalmak istiyorsanız mutlaka Ayvalık’a gitmelisiniz. Yazıya başlamadan birkaçından bahsetmiştik aslında hadi bunları biraz daha açalım ve başlık başlık inceleyelim:
1. Rum Evleri
Ayvalık’ta her ara sokakta görebileceğiniz tarihi ve mimari açıdan muazzam evler. Bu tarihi evler Ayvalıklıların Macaron dediği yerde bulunuyor. Evlerin sayısı 1860 adet olup bu açıdan Türkiye’de en çok kayıt altına alınan tarihi evler bu bölgede yer alıyor. Bu Rum evlerinin önlerinde antika satıcıları, süs eşyası satanları da göreceksiniz. Tavsiye vermek gerekirse Macoran’a girerken arabanızı bir otoparka bırakmalısınız çünkü ara sokaklar çok dar… 😊
Macaron da gezerken Ayazma Kilisesi, Saatli Cami, Çınarlı Cami ve Cam Kahve’nin de önünden geçip bu tarihi yapıları da görebilirsiniz.
2. Şeytan Sofrası
Ayvalık’ta görülmesi gezilmesi gereken yerler arasında başı kesinlikle çeker. Şeytan Sofrası güneşin batışının izlendiği dünyadaki sayılı yerlerden birisi ve bu yetmezmiş gibi mükemmel bir manzarayı ölmeden görebileceğiniz bir yer. Şeytan Sofrası yaklaşık olarak Merkeze 7 Km, Sarımsaklı plajına da 5 km mesafede bulunmaktadır. Burada yani Şeytan sofrasında adını aldığı şeytanın ayak izi de bulunmaktadır.
Gittiğinizde oraya bozuk para atmayı unutmayın. 😊 (Güncelleme: Artık atılmıyormuş.)
3. Cunda Adası (Alibey Adası)
Cunda adasına Ayvalıktan kalkan tekneler veya Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünden geçerek ulaşabilirsiniz. Cunda’ya gittiğinizde ilk olarak sahil çarşısını görmüş olacaksınız. Sizi Damla sakızlı ve sayısını bilemeyeceğim kadar çeşitli dondurmacılar karşılayacak. Onların yanında Meyhaneler ve Tavernalarla karşılaşacaksınız. Burada sanki bir Yunan Adasına düşmüş hissine kapılabilirsiniz. Çarşıdan geçtikten sonra 1873 yılında yapılmış kapı sütunları ve merdivenlerinde sarımsak taşı kullanılmış olan Taksiyarhis Kilisesine geçebilirsiniz.
Ayvalık’ta her yerde olduğu gibi manzara istiyorsanız Aşıklar Tepesine çıkabilirsiniz. Aşıklar tepesinde; Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı ile Panaya Kilisesi yer almaktadır. Cunda’nın kuzeyine doğru uzantısı olan Patriça’ da önemli tarihi yapılardan birisi olan Ayışığı Manastırı yer almaktadır. Bu manastır Bekar Kızlar Manastırı olarak da bilinmektedir.
Cundaya gitmişken Ortunç koyuna gitmemek olmaz. Tertemiz bir denizde yüzmek istiyorsanız bire bir. Giderken unutmamanız gerekenler kamp sandalyesi çünkü sizi çam ağaçlarının arasında kayalıkta bir sahil bekliyor olacak. Ortunç koyu benim Ayvalık’a gittiğimde kesin uğradığım yerlerden birisi.
Bu kadar gezintiden sonra yorulmuş olacağınızdan tarihi Taş Kahve de bir Türk Kahvesi içerseniz güzel olur. Unutmadan Cundaya akşam gidip bir Rakı-Balık yapmazsanız ayıp olur.
4. Sarımsaklı Plajı
Merkeze 5,5 km uzakta olan Sarımsaklı plajı yerli ve yabancı turistlerin en çok geldikleri yerlenden. Sarımsaklı plajında su biraz soğuk olsa da oldukça berrak ve upuzun kumsalı her daim insanlarla dolu. Plajda su sporları yapabileceğiniz imkanlarda mevcuttur.
5. Badavut Sahili
Ayvalık denildiğinde insanların aklına Sarımsaklı plajı gelse de Badavut sahili bana kalırsa Sarımsaklı’dan daha sakin ve daha temiz. Plajda şezlong ve şemsiye bulabileceğiniz gibi isterseniz kendi malzemelerinizi de götürebilirsiniz.
6. Ayazma Kilisesi
Merkezde Kemalpaşa Mahallesi’nde yer alan kilise Ayvalık’ın en önemli tarihi yapılarından birisidir. Bu kilisenin ismi Kutsal Su anlamına gelmektedir.
Efsaneye göre küçük bir kız her gece rüyasında Meryem Ana’yı görür. Meryem Ana sürekli bir noktada durur ve oradaki kaynaktan çıkan sudan içer ve küçük kıza da suyu işaret edermiş. Bu rüya kent meclisinde anlatıldıktan sonra küçük kızın rüyasında gördüğü bu yere giden halk burada bir kazı yapmaya karar verir. Kazı sonrasında topraktan su çıkar. Buraya bir kilise yapılır ve bu olay nedeniyle kiliseye bu isim verilir.
7. Saatli Camii
1850 yıllarında Rumlar tarafından kilise olarak inşaa edilen yapı 1928 yılında camiiye çevrilmiştir. Kilise içerisindeki ikonlar camiiye çevrildikten sonra boya ile kapatılmıştır. Kiliseye ait olan çan, saat kulesine çevrilince adı Saatli Camii olarak değişmiştir. Saatli Camii’ye gittiğinizde kilise olarak yapılan yapının camiiye çevrilmesi ilginizi çekecektir.
Taksiyarhis Anıt Müzesi
Ayvalık merkezde yer alan Taksiyarhis Kilisesi Ayvalık’ın ilk kilisesidir. Aslında Taksiyarhis Kilisesi Ayvalık’ta 2 tanedir. Biri bahsettiğimiz Cunda Adası’nda diğeri merkezde Saatli Cami yakınlarındadır.
8. Çınarlı Camii
Çınarlı Camii’de Saatli Cami gibi kiliseden camiye çevrilen yapılardandır. Ayvalık’ta bulunan tarihi yapıların en görkemlilerinden biridir. Antik dönem mimarisinin izlerini taşımaktadır. İç mimarideki süslemeler Barok tarzından esinlenip yapılmıştır. Ayvalık’ta gezintiye çıktığınızda mutlaka uğrayınız.
9. Cennet Tepesi
Ayvalıkta manzarayı her yerde bulabilirsiniz demiştik Cennet Tepesi’de böyle bir yer. Şeytan sofrası kadar kalabalık olmayan tepede sosyal tesis bulunmamaktadır. Aracınızla gidip bir şeyler içebileceğiniz güzel yerlerden birisi.
Ayvalık’ta ne yeriz, ne içeriz?
1. Damla sakızlı dondurma
Sakızlı dondurma olarakta bilinir. Bu lezzet bize Giritlilerden kalmadır. Sakız ağacının özünden gelen sakızdan yapılmaktadır. (Girit dilinde Mastikali)
2. Papalina
Bunun ismi de bize Rumlardan miras. Papalina sadece Ayvalık bölgesinde çıkan bir balık, hamsi ve sardalya yavrusuna benzeyen bu balığı kafası ve kılçığı ile yiyebiliyoruz.
3. Girit Leblebisi
Girit leblebisi ile normal leblebiyi ayıran en önemli özelliği odun ateşindeki kumda kavrulmuş olmasıdır. Normal leblebiye göre daha sert olmasına rağmen çok lezzetlidir.
4. Damla Sakızlı Kurabiye
Macaron da bulabileceğiniz bu kurabiye damla sakızı aroması ile ağzınızda unutamayacağınız bir lezzet bırakacaktır.
5. Lor tatlısı
Lor tatlısı peynirin tatlıya dönüşünce nasıl güzel bir lezzet çıkardığının kanıtı adeta. Bu tatlı lor peynirinin kabartma tozu, vanilya ve -olmazsa olmaz- zeytinyağı ile karıştırılarak top haline getirilmesiyle hazırlanan tatlı, üzerinde şerbeti, yanında dondurmasıyla birlikte servis ediliyor.
6. Lokma
Ayvalık’ta her caddede karşılaşacağınız bir lezzet lokma tatlısı. Hamurdan yapılan tatlı bu bölgede de cenaze düğün gibi merasimlerde yapılıyor.
7. Girit Mezeleri
Girit’in hem sağlıklı hem de yeme de yanında yat mutfak kültürü Ayvalık’ta yaşıyor. Bir restoranın menüsünde, turp otu, radika, rezene, hardal otu, deniz börülcesi, kabak çiçeği, ısırgan, kazayağı, cibez otu gibi ismini ilk defa duyduğunuz yabani otlu yemekler, zeytinyağlı mezeler ve deniz mahsülü ara sıcaklar varsa bilin ki o menü Girit mutfağı izleri taşıyor. Ayvalık’ta Girit mutfağını deneyimleyeceğiniz en iyi yer açık ara Cunda Adası’dır.
8. Koruk Suyu
Olgunlaşmamış üzümün sıkılarak suyunun çıkarılmasıyla oluşan koruk suyu sindirime yardımcı olduğu gibi yazın sıcağından da sizi korur. Koruk suyunun iyisini Ayvalık’ta içebilirsiniz.
9. Ayvalık Tostu
Anlatılmaz yaşanır. Kelimeler yetmez onun lezzetine. Ayvalık tostu akıllarda sosisli, sucuklu, salamlı, kaşarlı, turşulu, ketçap-mayonezli bir tost olarak canlanıyor ama bir iddiaya göre orjinal bir Ayvalık tostunda kullanılan malzemeler biraz daha farklıymış. Sonradan batılılaşma ile içine sosisler salamlar girmiş. Dediklerine göre gerçek Ayvalık tostunu Ayvalık tostu yapan aslında tulum peyniri, kasap sucuk ve domates üçlüsüymüş. Birde ekmeğine değinmezsek olmaz. Tarif aynı olsa da, Ayvalık dışında ki bir fırında yapılsa aynı tadı alamazsınız olmaz. Yaparken ustanın ne kadar yağ sürdüğü de önemli tabi.
Ayvalık’ta Kahvaltı Nerede Yapılır?
Ayvalık yerli ve yabancı turist açısından tercih edilen bir yer olduğu için mekan çeşitliliği son dönemlerde oldukça artmış durumdadır. Her şey yerinde güzel bizim önerimiz Ayvalık’a gelmişken güne Ayvalık’ın tostuyla başlamanız. Bunun için Ayvalık’ta ‘Tostçular Çarşısı’ diye bir yer kurulmuş bile. Ayrıca Ayvalık’ta kahvaltı için gezi rotanızın üzerindeki Ayvalık tostu yapan büfelere de bir şans verebilirsiniz.
Yazı boyunca gezilecek yenilip içilecek çoğu şeyi yazdım ama Ayvalık’a gidilmeden bunların hiç biri ne gözünüzde canlandırdıklarınıza ne de düşündüklerinize benzer. Temiz hava, deniz ve şehrin bu kadar iç içe olduğu dünyadaki sayılı yerlerden birisi.
Umarım bu yazıyı okuduktan sonra gidersiniz ve ne kadar haklı olduğumu görürsünüz. 😊
Bu sene Ayvalık’a gitmeyi düşünüyordum güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık