Uzaktan eğitim yazılarımıza tam gaz devam ederken bugün bakış açımız bambaşka bir boyut kazanacak. Adından da anlaşılacağı üzerine aslında bir akademi modelinden bahsediyoruz. Bir öğretmen olarak şu zamana kadar kullanmamış olmanın acısını çekiyorum. O yüzden en iyi şekilde anlatmam gerektiğini düşünüyorum.
Her şey bir hayalle başladı. Tek bir kişinin dünyayı değiştirme gücü olduğunu bilsek şu ana kadar yaptığım araştırmalarla okuduğum makalelerle ve deneyimlediğim süreçle ilgili şunu söyleyebilirim ki Salman Khan o idealize edilmiş kişilerden biri olabilir. Birazdan değineceğim özelliklerle kendinizi benim gibi geç kalmış sayabilirsiniz. Ancak kendisi sözleriyle bu süreci çok iyi açıklıyor.
Salman Khan: “Kim olursan ol, nerede olursan ol, tek bir şeyi bilmelisin: Her şeyi öğrenebilirsin.” Herkesin istediği konuda istediği şeyi rahatlıkla söyleyebildiği bir dönemdeyiz. Ama çok az insan sarfettiği bir cümleyi tüm hayatına dahil edip onu bu kadar canlı hale getirebilir. Artık örneklerden birini aramamız gerektiğinde nereye bakacağımızı biliyoruz.
Hazırsanız bu “Dünya Okulu” dediğimiz platformu detaylı olarak inceleyelim ve kafamızdaki tüm soruları cevaplayalım:
Khan Academy Nedir?
Düşlediğimiz herhangi bir fikrin sonucunun nerelere varabileceğini yeniden hatırlamak adına kısaca tarihçesinden bahsetmek istiyorum. Salman Khan bir Matematik tutkunu ilk olarak finans alanında çalışmaya başlıyor. Ancak tesadüfen yaşadığı ve fark ettiği bir durum üzerine dümeni çok başka bir noktaya kırıyor ( Değişimin hiçbir zaman geç olmadığını ve her zaman mümkün olduğunu bize gösteriyor) Kuzeni Nadia’nın Matematik konusundaki ihtiyacını yanyana olamadıkları için uzaktan video yoluyla halletmeye kalkışıyor ( 2000’li yılların başından bahsediyoruz. Program olarak Yahoo’nun Doodle hizmetini kullanıyor. Nedeni de çok anlaşılır. Bu oluşum ekran paylaşımına izin veriyor ve net yoluyla karşıdaki kişiye direk aktarım yapabiliyor.) Daha sonrasında kuzeninin bu yolla oldukça başarılı olduğunu görüyor. Dikkatinizi çekmek istiyorum Matematik gibi oldukça zorlu bir alanda bu deneyim olumlu sonuçlanıyor. Asıl hikaye burada başlıyor. Youtube a ders videoları yüklemeyi deniyor. Kendisini bu alanda göstermeye çalışıyor. Sonuç olarak o zamanda binli rakamlara ulaşan öğrenciler Matematik e karşı bambaşka bir bakış açısı kazanıyor. Ve yolculuk amacına ulaşmış ilerlemeye devam ediyor. ( Salma Khan’ın bu süreci A’dan Z’ye anlattığı Ted konferasındaki konuşmasını dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim)
Günümüze dönecek olursak bu fikir tüm Dünyada milyonlarca öğrenci tarafından her gün kullanılan bir eğitim ağına evriliyor. Khan Academy‘e sadece Uzaktan Eğitim platformu demek haksızlık olacaktır. Çünkü aslında görevini tam bir okul olarak yerine getiriyor. Konu aralığı oldukça geniş, herkesin ulaşma imkanı olan ve eğitim konusunda başvuracağınız koca bir arşiv sizi bekliyor.
Matematik, Fizik, Psikoloji, Sanat Tarihi, Dünya Tarihi, Ekonomi, Finans ve daha nicelerine kolaylıkla erişebilir ve her daim eğitim alma hakkına sahip hale geliyorsunuz.
Khan Academy Platformunu Nasıl Kullanabiliriz?
Siteye girdiğinizde sizi Türkçe bir karşılama bekliyor olacak. Oldukça basit bir arayüzü olmasına rağmen Khan Academy’nin nasıl kullanıldığını anlatan videolar yer aldığı için aslında öğrenme süreniz oldukça kısalacak.
Hangi konularda bilgi ihtiyacınız varsa listeleyip hemen öğrenmeye başlayacaksınız. Diğer platformlarda bahsettiğim üyelik durumu yok, hemen al ya da sepete at butonları da yok. Bir vakıf olarak hizmet sürdüğü için tamamen ücretsiz ve herkese açık. Gerekçeleri de oldukça anlamlı ve eğitimde yaşanan özelleşmeyi düşünürsek aslında tam ihtiyacımız olan şey. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesinden hareketle tüm dersler gönüllü öğretmenler tarafından veriliyor. Bu sebeple herhangi bir ücret ödeme koşulunuz da ortadan kalkıyor. Son olarak genç olanımızdan yaşlımıza, öğrencisinden öğretmenine herkes bu videolara erişiyor ve rahatlıkla kullanıyor.
Neden Khan Academy Platformunu Seçmeliyiz?
Başlığı “ Neden Eğitim Almaya Hemen Başlamıyoruz?” sorusuyla anında değiştirebilirim.
Yukarıda değindiğimiz özelliklerle aslında karşımızda eğitim inovasyonunu gerçekleştirmiş bir platform görüyoruz. Bununla birlikte tercihlerinizin arasına da kolaylıkla gireceğinden eminim.
Sırayla olumlu tüm özelliklerini saymaya başlıyorum:
Ücretsiz eğitim imkanı sunar: Evinde internet imkanı olan herkesin tek bir hareketle siteye giriş yapıp yeni konular öğrenmesini sağlıyor. Başka hiçbir şart ve koşul yok.
Kendi ana dilimizde eğitim verir: Çoğu videonun Türkçe çevirisi gönüllülük esasına dayalı olarak Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı tarafından güncellenerek her daim yapılıyor. Dolayısıyla bize bir konfor alanı sunmuş oluyorlar.
Ülkemizde yapılan sınav konularına yönelik olarak çalışma yapılır: Düşünün ki Lise veya Üniversite sınavına hazırlanacaksınız bu alandaki derslere kolaylıkla ulaşıyor, sınava hazır hale geliyorsunuz.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından EBA’ya entegre edildiği için tüm videolara ulaşılır: Sisteme kayıtlı tüm öğretmenler bu dersleri sınıf ortamında açabilir veya bireysel olarak öğrencilerin almasını sağlayabilir.Aynı zamanda Robert Koleji ve TED Koleji gibi kurumların Khan Academy den yararlanıyor olması bizler için cezbedici hale gelebilir.
Mobil uygulamasında altyazılı ve sesli tercihleri bulunur: Bu sebeple görme ve işitme engelli bireylerin ihtiyacı hesaba katılıyor. Bu yönüyle de tüm puanları toplamayı hakediyor.
Seviye farklılıkları göz önünde tutulur: Tespit algoritması ile bir konuda uzmanlaşmadan üst seviyeye geçmeniz tercih edilmez. Dolayısıyla en basitten en zora olacak şekilde aslında öğrenme süreciniz daha aktif hale getirilir. Raporlama sistemi ile geri bildirim alarak gerçek anlamda bilgi sahibi olmanız amaçlanır.
Bütün bu gerekçelerden ötürü bize de sadece siteye girip istediğimiz konuda tüm bilgileri öğrenmek kalıyor.
Khan Academy Bizim İçin Nerede Engel Oluşturabilir?
Özetle bir “Dünya Okulu”ndan bahsettiğimizi düşünürsek içerik bakımından çok enteresan bir şey istemediğimiz sürece bu platform için tek engelin kendimiz olduğu sonucuna varıyoruz. Adım atmanın çok değerli olduğunu ve bilgiye ulaşmanın aslında ne kadar önemli hale geldiğini fark edebilirsek elimizdeki olanaklarla bir bilgisayardan, bir tabletten veya bir telefondan alabileceğimiz en iyi imkan elimizin altında bulunuyor.
Geleceğe yüzümüzü çevirelim. Harekete geçme ,deneme hakkımıza sahip çıkalım ve hemen yola koyulalım.
Son olarak:
Salman Khan’ın kendi sözleriyle yazımı bitirmek istiyorum. Şimdiden hepimize iyi eğlenceler diliyor ve ömür boyu öğrenci olmanın mutluluğunu yaşayalım istiyorum.
Kendinizi hedefe ulaşmak için gösterdiğiniz çaba ile tanımlayın, sonuç ile değil. Başarı ya da başarısızlıkla hiç değil. Çaba göstermekten çekinmeyin, çabanızı herkese gösterin ve madem bu kadar çabalıyorsunuz, eğlenin.
SAL KHAN — Khan Academy Kurucusu
Khan Academy ‘den istifade ediyorum ve gerçekten ne büyük nimet. Özellikle 34 yaşında ebeveyn olmuş ve o çocuk merakların ve öğrenmelerin üzerinden epey geçmiş olunca :)) Semih’e eşlik etmeme vesile olan dergiler gibi yol gösterici, pratik ve ana dilimde olması oldukça zaman açısından bana kolaylık sağlıyor. Yetişkin bir birey olarak öğrenmemin, öğrenciliğimin ve yenilenmemin ömür boyu sürmesini diliyorum ve kaynakların güzelliği beni çok destekliyor. Öğrenmek isteyince ne kadar çok alternatifimiz olduğunu bilmek ne kadar heyecan verici. Ebeveynlere, yetişkinlere yönelik platformların varlığını okumak, görmek, haberdar olmaktan acayip mutlu oluyorum. Çok teşekkür ediyorum paylaşımların için. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum :))
Khan Academy bence bir platform dan öte gerçekten bir dünya okulu. Yararlanıyor olman çok güzel. Bunu duyduğuma o kadar sevindim ki. Yeni yazı geldiğinde ilk paylaştığım kişilerden olacaksın. Ve evet devamı yazılıyor:) İyiki varsın 👍