İnsanlar yaşadıkları bölgenin coğrafi özellikleriyle,ten renkleriyle,dilleriyle,gelenekleri ve kültürleri ile birbirinden ayrılsa da bu farklılıklar kocaman bir zenginlik yaratıyor ve insanlığın değerlerini oluşturuyor. Birbirinden farklı kıtalar üzerinde yaşayan insanların, bazen ortak duygular hissettiği Yılbaşı günü gibi günler de oluyor. Yılbaşı her kültürün farklı şekillerde iyi dileklerini dilediği bir gün.Bu listede bazı ülkelerin yılbaşı kutlama geleneklerini sıraladım.
1. Japonya
Japonya’da yılbaşı gecesi, Yılbaşı Tanrısı evi ziyarete gelebilir inancıyla yılbaşından önce mutlaka ev temizliği yapılması gerekiyor.Yılbaşı günü Budizm Tapınağında insanın içindeki kötü ruhlardan kurtulması için 108 kere çan çalınıyor. Ayrıca geleneklerine göre yılbaşının ertesi günü uzun yaşamak için siyah fasulye ve karides yiyorlar. Yeni yılın ilk üç gününde ise Ateş ve Su Tanrılarını dinlendirmek için su ve ateşi az kullanmaya gayret ediyorlar.
2. Brezilya
Brezilya’da yılbaşı günü demek arınmak için bembeyaz giyinmek demek. Brezilya yeni yıla sıcak havalarda girdiği için yılbaşı günü denize giriyorlar ve yedi kere dilek tutup,dalgalardan atlıyorlar. Yılbaşı gecesi ise 12 ay için tek tek dilek tutup, 12 üzüm yutuyorlar.Eski geleneklerine göre yılbaşına girdikten sonra nar kırıp çekirdeklerini bir süre saklıyorlar.
3. Güney Kore
Güney Kore’de yılbaşı günü geleneksel yemekleri olan ‘Tteokguk’ mutlaka tüketiliyor. Yeni yılda bir tabak Tteokguk yemenin sizi bir yaş büyüttüğüne inanıyorlar. Ayrıca yılbaşına günü çocuklara harçlık dağıtılıyor.
4. İspanya
İspanya’da yılbaşı geleneğine göre yeni yıla girmeden hemen önce, 12 tane üzüm yemen ve yedikten sonra dilek tutman gerekiyor.
5. Almanya
Almanlar yılbaşını nasıl kutluyor? Almanlar yılbaşı gününü ‘Silvester’ olarak da adlandırıyor. Eski geleneklerinden biri yılbaşı günü kurşun dökmek.Ülke liderleri gelenek olarak yılbaşı gecesi televizyona çıkıp, yeni yıl konuşması yapıyor.
6. Kenya
Kenya’da Aralık ayı boyunca okullar tatil oluyor, işyerleri 10 günlük tatile giriyor.Yeni yılı kalabalık aile buluşmalarıyla kutluyorlar.Yılbaşı sofralarında mutlaka Chapati adında geleneksel yemekleri oluyor.
7. İtalya
İtalya’da yeni yıl mutlaka aile olarak bir araya gelmek demek. Geleneklerine göre Yılbaşı akşamı mutlaka müzik sesinin etrafta olması gerekiyor.Yeni yıla girince bereket olsun diye su açıyor ve poşete nar koyup kırıyorlar.
8. ABD
Abd’liler yeni yılı Noel’den itibaren kutlamaya başlıyorlar. Noel çorapları,yılbaşı süsleriyle evlerini süslüyorlar, evin babası şükür etmek için Noel sabahı süt ve kurabiye hazırlıyor.Yılbaşı gününü ise evden daha çok dışarıda eğlenerek geçirmeyi tercih ediyorlar.Sokaklarda baharatlı şarap ücretsiz olarak ikram ediliyor.