Ankara 3 büyük kentimizden biri, başkentimiz. Ancak Ankara’da insanlar gezecek yer mi var diye yakınırlar. Oysa ki, bakmayı bilene Ankara’da gezecek çok yer var ve bunlardan biri de Ankara’daki müzeler. Ankara’da çok sayıda müzeyi gezebilir, tarihe tanıklık edebilirsiniz.
Anıtkabir ve Atatürk/Kurtuluş Savaşı Müzesi
Anıtkabir, Atatürk’ün anıt mezarının bulunduğu, Ankara denince ilk akla gelen yer. 1960’ta Anıtkabir Atatürk Müzesi adıyla açılan, 2002’de yeni eklenen bölümlerle Anıtkabir Atatürk Müzesi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veren müzede, Atatürk’ün kullandığı ve kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar sergileniyor.
Anıtkabir ve Atatürk/Kurtuluş Savaşı Müzesi
Anadolu Medeniyetler Müzesi
Avrupa’da yılın müzesi seçilen ve dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan 1997’de açılan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın önemli müzelerinden biri. Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’da, ilk olarak Atatürk’ün Eti Müzesi kurulması isteği üzerine kurulan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik çağdan başlayarak, Neolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Urartu dönemlerine ait, Karain, Çatalhöyük, Hacılar, Canhasan, Beyce Sultan, Alacahöyük, Kültepe, Acemhöyük, Boğazköy Gordion, Pazarlı, Altıntepe, Adilcevaz, Patnos kazılarından gelen ve çeşitli dönemlere ait örnekler, Osmanlı Dönemi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergilendiği bildiriliyor.
Etnografya Müzesi
Cumhuriyet döneminde kurulan ilk müzelerinden biridir. Etnografya Müzesi’nde, Türk sanatının Selçuklu devrinden günümüze kadar örnekler sergileniyor. Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş eşyalar, halk giysileri, el işi süs eşyaları, takunya örnekleri, oyalar, halı ve kilimler gibi Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eser sergileniyor.
Cumhuriyet Müzesi
Ulus’taki Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan Ankara Cumhuriyet Müzesi binası, 1923’te Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak inşa edilmiş ve 1924’te I. TBMM binası yeterli gelmeyince bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis binası olarak düzenlenmiş olan müzede, Türkiye’nin ilk üç cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın kişisel eşyaları, mecliste kullanılan çeşitli kırtasiye araçları, meclis görüşme tutanakları, milletvekili yoklama defterlerinden birer örnek ile Atatürk ilkeleri ve inkılâplarına ilişkin eserler sergilenmektedir.
Kurtuluş Savaşı Müzesi (1. TBMM Binası)
Ankara Ulus semtinde bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, 1920-1924 tarihleri arasında I. TBMM olarak hizmet vermiş ulusal mimarlık dönemi yapılarından. Müze koleksiyonu içinde, Atatürk ve bazı milletvekillerine ait şahsi eşyalar, etnografik malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç ve gereçleri, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun müsveddeleri, telefon ve mors yazıcı gibi iletişim araçları ile yağlı boya tablolar bulunmaktadır.
Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi
Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Çengel Han 2005’te koruma altına alınarak müze olarak ziyarete açılmış bir yapı. Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi endüstri tarihinin araştırılmasını desteklemek amacını taşıyor. Müzede 32 odada denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıbba kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 4.000’den fazla obje sergileniyor.
Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi
MTA Tabiat Tarihi Müzesi
1968’den beri varolan Türkiye’nin ilk tabiat tarihi müzesi olan, MTA Tabiat Tarihi Müzesi Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş bir müze. . Müzede MTA Enstitüsünün yapmış olduğu jeolojik, minerolojik ve paleontolojik araştırma ve çalışmalarla birlikte bilim fakültelerinin yapmış olduğu bilimsel ve teknik araştırmalar, materyaller sergilenmektedir.
Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi
Atatürk’ün doğumunun 100. yılı nedeniyle 1981’de açılan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi, kaybolmaya yüz tutmuş etnografik eserleri korumak, yaşatmak, yeni nesillere aktarmak amacıyla kurulmuştur. Ziyaret eden yerli ve yabancı konuklara Türk kültürü ve el sanatlarını tanıtmak amacıyla kurulmuş. Büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu son dönemine ait olan eserler üç bölümde sergileniyor.
Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi
Ulucanlar Cezaevi Müzesi
1925’ten 2006’ya dek düşünce suçlularının ve siyasi suçluların cezai hükümlerini geçirdikleri, Türkiye’nin acı tarihlerinin yaşadığı Ulucanlar Cezaevi daha sonra müze oldu. Müzede, 81 yıl boyunca düşünceleri yüzünden hapse girmiş gazeteci, yazar, şair, siyasetçi gibi kişilerin ayrıntılı bilgileri, ailelerinden temin edilmiş özel eşyaları ve cezaevinde iken çekilmiş fotoğrafların sergilendiği birçok avlu bulunuyor. Bu müze bir arşiv niteliği de taşıyor.
Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi
Açılışı Atatürk’ün manevi kızı ve Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen tarafından gerçekleştirilen Hava Kuvvetleri Müzesi, Türk Hava Kuvvetleri demirbaş kaydında bulunan her türlü uçak, silah, mühimmat, yer savunma sistemleri gibi koleksiyonları sergiliyor.
Meteoroloji Müzesi
İki bölümden oluşan Meteoroloji Müzesinde Atatürk’ün kaldığı ve Kurtuluş Savaşı’nda askeri plânları hazırladığı Atatürk Odası ve ikinci bölümde de meteorolojik parametrelerin ölçümünde kullanılan alet ve cihazlar sergileniyor.
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Türk resim sanatı eserlerini oluşturan koleksiyonların sergilendiği bir müzedir. Müzede sergilerin düzenlendiği üç güzel sanatlar galerisi, resim heykel ve seramik atölyeleri ile bir de restorasyon atölyesi bulunmaktadır.
ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
2001’de kurulan ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesinde, M.Ö. 3500’lerden bu yana Anadolu’da teknolojide kullanılan cihazlar sergilenmekte ve teknolojinin kültürünün korunmasını amaçlanmakta.
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi
1990’da açılan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi, Türkiye’de hızlı değişim süreci içinde kaybolma tehdidi altındaki oyuncakları koruma altına alma özelliği taşıyor. Yerli, yabancı, sanayi ürünü ve el yapımı 2 bin dolayında oyuncak bulunan müzedeki koleksiyon, Geleneksel Oyuncaklar, Fabrikasyon Oyuncaklar, Yabancı Oyuncaklar, Antik Oyuncaklar ve Yeni Oyuncaklar olmak üzere 5 ana bölümde toplanmaktadır.
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi
MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun bünyesinde kurulan MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesinde, başta Makine ve Kimya Endüstrisi olmak üzere ülkemizin sanayisine yön vermiş kurumlara ve kişilere ait eserler ile endüstri ve mühendislikle ilgili obje ve belgeler sergileniyor.
MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi
PTT Pul Müzesi
PTT Pul Müzesinde haberleşme tarihi, geçmişten günümüze postada kullanılan malzemeler, tarihimize ışık tutan eserlerin yanı sıra, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi pulları, konulu pullar (Atatürk, tarih, turizm, doğa, spor, taşıt, kültür varlıklarımız), çocuk pulları, dünya pulları, posta kartları, ilk gün ve özel gün pulları sergilenmektedir.
Pembe Köşk
Atatürk’ün başkanlığını yaptığı toplantı ve çalışmaların yapıldığı köşk müze olarak görülebilir. Pembe Köşk’te İnönü ailesine ait eşya, madalyalar, Atatürk ile yemek yedikleri oda, İsmet İnönü’nün Atatürk ile bilardo oynadığı masa, İsmet İnönü’nün sahra dürbünü, satranç masası, silahlar, üniformalar sergilenmektedir.
TCMB Para Müzesi
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Müzesi geçmişten günümüze paraları sergiler. Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde tedavülde bulunan madeni paralar, banknotlar, baskı klişeleri, tarihî hisse senetleri ve tahviller sergilenmektedir.
Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
Kendi alanında Türkiye’nin ilk müzesi olma özelliğine sahip bir müzedir. Müzede, somut olmayan kültürel miras toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araç gereçler ve kültürel mekânlar sergilenmekte.
Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
Ankara Beypazarı Türk Hamamı Müzesi
Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olan Türk Hamam Müzesinde Türk hamamlarında yüzyıllardır kullanılan tekstil ürünleri, metal ve kemik eşyalar ile hamam kültürünü yansıtan eserler sergileniyor.
Veteriner Anatomi Müzesi
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı tarafından kurulan Veteriner Anatomi Müzesi’nde sırasıyla kemik, eklem ve kas örnekleri, sindirim solunum, boşaltım, üreme ve sinir sistemi preparatlarının sergilendiği biliniyor.
Ankara Veteriner Anatomi Müzesi
Gordion Müzesi
Türkiye’nin önemli müzelerinden biri olan Ankara Polatlı’daki Yassıhöyük Köyü yakınlarında 1963’te kurulan Gordion Müzesi’nde, Eski Tunç, Hitit, ithal Yunan seramikleri, Helenistik ve Roma dönemi eserleri koleksiyonları yer alıyor. Müzede ayrıca Gordion’da ele geçirilen mühür ve sikke koleksiyonları ile birlikte Kayabaşı Köyü temel kazısında ortaya çıkarılan Roma dönemine ait mozaik ile bir Galat mezarı sergileniyor.
Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi
Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından bağışlanan 150 yıllık konakta, 1997’den beri hizmet veren Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi’nde, Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan eserlerle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan çeşitli tarihi eserler sergilenmektedir.
Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi
TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Yayıncılık Tarihi Müzesi içerisinde hazırlanan çeşitli stüdyolar, görsel ve işitsel yayıncılığın öncesini ve geçirdiği süreçleri uygulamalı olarak gözler önüne sergilenen bir müze özelliği taşıyor.
Ziraat Bankası Müzesi
Türkiye’nin ilk ve tek banka müzesi olma özelliği taşıyan Ziraat Bankası Müzesidir. Başlangıcından bugüne dek Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal ve eğitsel değişimi ile bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika nesneyi, tarihi bir atmosfer içinde sergilenmektedir.