Eğitim platformları serisinde sona yaklaşıyoruz. Aslında tüm yazıları okuduktan sonra istediğiniz türde bir tanesini seçme-deneme özgürlüğünüz olduğunu biliyorsunuz. Coursera ve Edx ile bu sefer olaya biraz daha profesyonelce yaklaşacağız. Çünkü 2 platformu birarada almanın ortak nedenlerinden biri ikisinin de dünyanın en iyi üniversiteleri olarak bilinen okullardan ders verme gibi imkanlarının bulunması ve sizin de sadece bilgisayarla bu eğitimi alma şansına sahip olmanız.
Bu iki platform aslında ufuk açıcı olma özellikleriyle biliniyor. Bir konu hakkında daha detaylı ve derin bilgiler elde etmek istiyorsanız hatta üniversite temelinde ya da daha üst boyutta bu eğitimleri alacaksanız doğru seçenekler karşınızda duruyor.
Coursera ve Edx Eğitim Platformları Nedir?
Başlangıç olarak bu platformlardaki eğitimleri bir kurstan öte farklı bir eğitim müfredatı ve modeli olarak görmenizde fayda var. Çünkü derslerin çoğu Üniversite deki hocalar tarafından ve o altyapı kullanılarak veriliyor. Üstelik şanslıysanız dünyaca çok ünlü bir hocanın dersine girip size ömür boyu yarayacak bir eğitimi alma imkanını elde etmiş oluyorsunuz.
Sıra kursların yapısını anlatmaya gelince ilk çıkış noktasını iyi kavramak gerekiyor. Coursera da süreç şöyle başlamış(Edx de benzer bir mantıkla ilerliyor aslında) 2012 yılında Andrew Ng ve Daphne Koller adlı 2 profesör beraber hareket ederek birkaç dersi video temelli vermeye çalışıyor. Sonrasında o kadar fazla öğrenci bu dersleri alıyor ki hayatları boyunca okulda verdikleri eğitimle bu sayıda öğrenciye ulaşamadıklarını fark ediyorlar. Bu sonuç onları daha sistemli hareket etmeye itiyor. Sonuç olarak Coursera oluşumunu kurup dünyaya kazandırıyorlar. Edx platformu da aynı kararlılıkla kendini ortaya koyuyor.
Şunu iyi bilmek gerekiyor ki iki platform da açık kaynaklı bir yazılıma sahip ve herkesin kolaylıkla ulaşabileceği biçimde oluşturulmuş. Daha da ileri gidersek Üniversite derslerinin web haline dönüştürülmüş şekli de diyebiliriz. Diyelim ki fizik alanında okuyorsunuz kendi üniversitenizde eğitim alıyorsunuz. Benzer bir dersi burada da kolaylıkla bulabilir ve dünya standartlarında öğrenebilirsiniz. Geleceği şekillendirenler olarak baktığımız nesil,teknolojinin bu faydasını göz ardı etmeden direk olaya dahil olup bu imkanı sonuna kadar değerlendirebilir. Ayrıca içerik olarak inanılmaz zengin ve kendi ortamınızda sizi başka ufuklara götürebilecek bir güce sahip olduğunu da unutmamalıyız.
Coursera ve Edx Platformlarını Nasıl Kullanabiliriz?
İkisinin de oldukça basit bir arayüzü bulunmakta ve siteye girdiğinizde direk yönlendirmelerle ihtiyacınız olan eğitimi alabiliyorsunuz. Farklı dillerde içeriği mevcut kimi videolarda Türkçe altyazısı bulunmakla beraber çoğu videonun İngilizce olduğunu belirtmeliyiz. Bu arada çok keyifli bir tarafı var ki diğer platformlardan direk ayrılıyorlar. Açık oturum diyebileceğimiz forumları olduğu için her şeyi konuşup istediğiniz soruyu sorabiliyorsunuz. Eğitmenlerden anında dönüş alıp kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Edx bu forumlarda sosyalliğinizi de ölçüyor. Verilen ödevler ve yazılan makaleler dışında buradaki aktifliğiniz de önemli ölçüde rol oynuyor. Edx platformunda her bir ders modüllerinden oluşuyor. Müfredat olarak içeriğinde videolar,okuma parçaları ve tartışmalar yer alıyor. Belirlenen bir tarihte genel sınavlara girmek durumunda ve yapılacak ödevleri zamanında teslim etmek zorundasınız. Sonuçta kendinizi bir eğitim kurumunda ders alıyormuş gibi düşünebilirsiniz.
Neden Coursera ve Edx Platformlarını Seçmeliyiz?
En basit haliyle Edx eğitim platformunun Harward – Stanford ve Boston üniversiteleriyle çalıştığını buradaki hocalardan ders alma imkanınız olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan da Coursera eğitim platformunun da Yale ve Stanford üniversiteleriyle birlikte hareket ettiğini ve çok daha farklı bir boyutta eğitim alabileceğinizi belirtebiliriz. Bu isimleri duymak bile insanda heyecan yaratırken size katkılarını düşünecek olursak internet ortamının ne büyük zenginlikler barındırdığını anlayabiliriz.
Şimdi olumlu özelliklerini tek tek sayabiliriz;
Ücretsiz eğitim imkanı sunar: Çoğu eğitimi ücretsiz hiçbir ücret ödemeden alabilirsiniz.
Sertifika imkanı sunar: Eğer belgeyi almaya hak kazanmak istiyorsanız belli bir ücret ödemek durumundasınız. Ancak Coursera burs başvuru imkanı tanıdığı için ücretsiz olarak sertifikaları alabilirsiniz. Edx eğitim platformu da burs alma şansı veriyor ancak bunun yanında yine de az miktarda bir ödeme yapıyorsunuz. Sertifikalar her yerde geçerli ve eğitim aldığınız Üniversite nin ismi geçiyor. Prestij anlamda size çok katkı sağladığını anlayabilirsiniz.
Türkçe eğitim videoları ve programları mevcut: Coursera da bazı videoların altyazı imkanı olduğunu biliyoruz. Kendi ana dilinizde de eğitim alabiliyorsunuz. Edx bu anlamda daha da avantajlı çünkü direk Türkçe eğitim programları var ve İstanbul’da fiziki olarak eğitim veriyor olmasının da gönülleri fetheden bir hareket olduğunu düşünüyorum.
Üniversite tabanlı olduğu için uzmanlaşma imkanınız vardır. Dünyaca ünlü okullardan alacağınız eğitime tek tuşla ulaşabildiğiniz ve bu durum da sertifika ile kayıt altına alındığı için rahatlıkla Cv nize ekleyip farkınızı ortaya koyabilirsiniz.
Burs imkanı sunar: Üstelik bu kolaylığı sağlarken öğrenci veya çalışan olmanız farketmez. Durumunuzu detaylı açıkladıktan sonra size olumlu veya olumsuz olarak geri dönüş sağlarlar. ( ayrıca olumsuz başvuru sonucu oldukça az)
Coursera ve Edx Bizim İçin Nerede Engel Oluşturabilir?
Karşımızda kapsamlı 2 oluşum duruyor. Dolayısıyla aslında neyi öğreneceğimizi iyi belirleyip daha seçici olmamızda fayda var. Çünkü diyelim ki sosyoloji hakkında eğitim almak istiyorsunuz sizi gerçekten bilgi almaya, öğrenmeye ve denemeye zorluyor. Ben kursa devam ediyorum ne de olsa bitiririm diye düşünmekten ziyade sürecin sonunda elinizde gerçekten somut kazanımlar oluyor.
Ancak olumsuz taraf olarak şunu belirtmeliyiz ki video oynatıcı anlamında çoğu yerde eksik kalabiliyorlar. Teknik problemlerle karşılaşabiliyor ve çözülmesini belli bir süre beklemek durumunda kalıyorsunuz.
Diğer taraftan rahat bir kafayla eğitime başlayamıyor. Ödevleriniz olacağını ve sınavlara girip bunun sonucunda sertifika alacağınızı unutmamanız lazım. Bir kursa başladığınızda sanki o Üniversite gidiyormuş gibi hareket etmeniz gerekiyor. Ama sonucunda standard oldukça yüksek olduğu için her şeye değebileceğini düşünüyorum.
Son olarak;
Kendinizi geliştirmekten ziyade gerçek anlamda öğrenci olup eğitim alarak bu işin üstesinden gelecekseniz denemeye çalışmanızı öneririm. Çünkü sizi anlatan bir yazıda bu isimlerin geçmesi bile düşünceleri farklı bir yöne doğru değiştirecektir. Bunun sonucunda kendinize güveniniz gelecek ve çoğu yerde dik durabileceksiniz.
Evet hep ne diyoruz hayat boyu öğrenci kalmaya devam…
Şebnem’cim yine bilmediğim platformlardan haberdar oldum 🙂 Çok teşekkür ederim. Defterime notumu aldım. Burada kalmasın ve bu platformları bir dolaşayım, bana ve Semih’e neler olabilir diye merak ediyorum. İyi ki yazdın ve umut ediyorum yazmaya hep devam edersin. Sevgiyle.